Sova ute är en naturupplevelse som fler borde prova. 

#sovaute

Senast uppdaterad 2021-04-27

Under juli vill Luften är fri lyfta njutningen och enkelheten i att sova ute. Det finns dock utmaningar i det, dyr utrustning, rädslor för att något otäckt ska hända eller olusten att sova obekvämt och vakna med kondensen från insidan av tältduken droppandes i ansiktet. Vi vill visa att sova ute kan se ut på många sätt. Övernattning på balkongen, tupplur i hängmattan hemmavid eller varför inte i studsmattan under bar himmel. Det kanske är där övernattning utomhus kan börja, för att sedan tänja gränserna och utforska nya sätt att sova ute på.

Oftast är det ovana och okunskap som håller oss borta från att prova nytt, men med lite hjälp kanske fler vågar testa på att sova ute. Många friluftsorganisationer vill bistå med kunskap och hjälp via organiserade övernattningar, kurser och allmänna tips. Med bättre kunskap om svenskt natur och allemansrätten, blir tröskeln att våga prova ännu lägre.

Luften är fri vill stimulera aktörer att anordna aktiviteter kring att sova ute och samtidigt lyfta frågor kring allemansrätt och öka kunskapen om svensk natur. Genom att informera om lämpliga platser för övernattning, tips på vad man ska ha med sig och på sig samt hur man ska bete sig kan vi inspirera fler att sova ute.

Tips

Sova ute-guiden

Ladda ned Friluftsfrämjandets Sova Ute-guide. En praktisk handbok för en första gångens utesovare med alla moment för en övernattning samlade – från tanke till morgonkaffe. Här hittar du allt om allemansrätten, utrustning, packning, val av tältplats, matlagning, säkerhet, lekar, och som du nog gissat – mycket, mycket mer. Ladda ner Sova ute-guiden.

Ta hand om varandra och naturen

Naturvårdsverket har tagit fram korta, informativa tips på vad man får och bör göra i naturen beroende på vad du vill göra när du är där. Tips kring allemansrätten, vad man bör tänka på när man gör upp eld och mycket mycket mer hittar du här. Gå in och läs mer på naturvardsverket.se

Projekt Luften är fri – sova ute

Här kommer vi lista projekt som under friluftslivets år kommer arrangera aktiviteter kring sova ute.

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-04-27