Vem som helst kan bli en friluftskompis.
#friluftskompis

Senast uppdaterad 2021-09-02

Fler skulle komma ut i naturen om de hade någon att vara där med. Underleveransen Friluftskompis i mars uppmanar projektet till att ta med sig en kompis ut i naturen. Det kan varaföräldrar som tar med sig sina barn, föräldrar en klass som går ihop och går ut eller en kompis somtar med sig en annan kompis. 

Genom kommunikation i sociala medier uppmanas man till aktiviteter och tävlingar som bygger på attman ska ta med sig någon annan ut. Via #friluftskompis kan man visa upp sig och sin friluftskompis inaturen och de aktiviteter man har där.

Hitta friluftskompisar

Luften är fri har tagit fram tjänsten FRILUFTSKOMPISAR i Luften är fri-appen! Tjänsten är framtagen för att förenkla kontakt mellan personer som vill ha någon att dela friluftslivet med. I tjänsten kan privatpersoner lägga in en gratis annons för att efterlysa sällskap på enstaka eller flera aktiviteter. Tjänsten finns i vår app och själva annonsen lägger man in på friluftskompis.luftenarfri.nu

Tips

Har du tips på aktiviteter man kan göra tillsammans med sin friluftskompis? Spela in en kort film och lägg upp på instagram – tagga ditt inlägg med #friluftskompis. Då inspirerar du fler att komma ut.

Friluftskompis och språkkompis?

Skaffa en språkkompis och träffas utomhus i närmsta grönområde, se din hemstad i nytt ljus med en ny bekantskap. Det finns flera organisationer som skapar mötesplatser mellan etablerade och nya svenskar med möjlighet till både nätverkande och friluftsliv. Nedan har vi sammanställt några av de ideella organisationer som Luften är fri har kommit i kontakt med.

Hej Främling
Arrangerar kostnadsfria och hälsofrämjande aktiviteter dit alla är välkomna. Föreningen grundades 2003 och har idag aktiviteter i åtta län – Jämtland, Norrbotten, Stockholm, Skåne, Dalarna, Västra Götaland, Västerbotten och Västmanland. Hej främling! (hejframling.se)

Kompis Sverige
Skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, matchar språkkompisar utifrån gemensamma intressen och bostadsort, arrangerar kostnadsfria sociala aktiviteter i samarbete med andra organisationer. Ett exempel på sådan är projektet ”Språkplock” tillsammans med Håll Sverige rent. Bli Kompis – Kompis Sverige

Nya kompisbyrån
Länkar samman nya och etablerade svenskar för enkla och roliga möten i vardagen.  Alla över 18 år kan anmäla sig att vara med – lära känna varandra, öva svenska och utbyta erfarenheter. Nya kompisbyrån | Träffa en ny kompis! (nyakompisbyran.se)

Familjekompis – Studieförbundet Bilda
Parar ihop familjer som är nya i Sverige med familjer som bott här länge, utifrån bostadsort och ålder på barnen. Familjekompis finns i nuläget på 19 orter i Sverige. https://www.familjekompis.nu/

Projekt Luften är fri – friluftskompis

Friluftskompis i Växjö
Friluftsfrämjandet Växjö har i samarbete med Röda korset startat upp initiativet Friluftskompis där de matchar ovana naturbesökare med vana friluftsutövare för att fler ska komma ut i naturen. Under Friluftslivets år organiseras träffar och aktiviteter utomhus för deltagarna. Friluftskompis – Friluftsfrämjandet (friluftsframjandet.se)

Friluftskompis Dalarna
Naturskyddsföreningen i Dalarna genomför Friluftskompis under Friluftslivets år med målet att få med så många naturovana som möjligt ut i dalanaturen: Friluftskompis-Dalarna.pdf (naturskyddsforeningen.se)

Sävar IK – Korpensektionen
Under Friluftslivets år 2021 peppar Sävar Idrottsklubb Sävarborna att bli friluftskompis eller friluftsambassadör – alla som vill kan vara med och inspirera andra att vistas mer i naturen, eller röra på sig.
Läs här om klubbens initiativ.

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-09-02