Dela din kunskap till en ovan för att fler ska få uppleva friluftsliv.

#inspiratörfriluftsliv

Senast uppdaterad 2021-08-16

Projektet Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas och målet är att fler ska prova på friluftsliv och långsiktigt fortsätta.

Alla som är vana att vara ute kan bli inspiratörer för Friluftslivets år 2021. Vi är många inom friluftslivet som kan hjälpa och stolt visa vårt eget friluftsliv. Alla som är ledare i ideella frilufts- och naturorganisationer, markägare, naturturistentreprenörer, alla som jobbar på naturvårdsstiftelser, friluftsmyndigheter, forskare osv. Men även barn kan inspirera andra barn – det finns många små friluftsexperter i medlemsorganisationer inom svenskt friluftsliv, Scouterna och Friluftsfrämjandet är bara några exempel.  

Styrkan i leveransen är att det finns många som kan bidra till aktiviteter – friluftsorganisationer som kan nå ut brett, lokala aktörer som kan bidra med aktiviteter, Naturum som kan bidra med platsen, naturvägledare som kan visa nya sätt att uppleva naturen, kommuner som inspirerar invånare…. Vi vill uppmuntra samarbeten mellan alla dessa aktörer och tänka fritt kring nya konstellationer. Låt oss inspireras av tidigare exempel och skapa nytt!  

Vi vill nå de ovana och få dem att stanna kvar inom friluftslivet, antingen i en förening eller som naturbesökare. Vi är många, vi har olika sätt att vara ute och det finns många som vill vara ute men som inte kommer ut. Forskning visar att en av orsakerna till att människor inte är ute är att de saknar någon att vara ute med. Om vi hjälps åt att lyfta inspiratörer och ambassadörer för alla former av friluftsliv kan inspirationen leda till att en person vågar ta sig utanför dörren, en annan kan stanna ute lite längre och göra mer. 

Vi skapar hashtag #inspiratörfriluftsliv där inspiratörerna kan hjälpa och stödja, tar med en kompis ut i friluftslivet. Alla kan vara med och sprida budskapet, via sociala medier, webb och egna nätverk. 

Eftersom fokus på Inspiratör ligger på februari kan sportlovsveckorna fungera som ett bra fönster för aktiviteter.   

Det handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. 

Projekt Luften är fri – inspiratör friluftsliv

Flera kommuner…
…som t.ex. Dals-Ed kommun och Ovanåker kommun har tagit tillfället i akt att samla lokala inspiratörer för friluftslivet. Örebro kommun har publicerat ett antal filmer som illustrerar årets månadteman. Filmen för den här månadens tema ser du till höger. Här finns länkar till fler kommuner som inspirerar.

Föreningen Skogstur med projektet Vinterglädje erbjöd prova-på-dagar på snön för personer med funktionsvariationer i Stockholmsområdet. Ett antal längdskidor inklusive sitski fanns på plats för alla som ville pröva att ta sig fram i spåren i Täby, Haninge och Tullinge. Självklart även inspirerande instruktörer som hjälpte till och visade hur det hela gick till. Skärgårdsradion var på plats i Rudan för att göra reportage, så här såg det ut!

https://www.facebook.com/watch/?v=10159037444824699

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-08-16