Friluftsliv engagerar många delar av vårt samhälle där goda värden och önskan om bättre folkhälsa är den gemensamma nämnaren.

Senast uppdaterad 2021-05-18

Kunskap om allemansrätt, mål att få barn i rörelse, hålla naturen fri från skräp, möjlighet att låna utrustning för att komma ut, stötta skolor och kommuner i friluftsfrågor – initiativen är många för att göra friluftsliv och natur tillgängligt för så många som möjligt. I Sverige finns en rad olika intresseorganisationer, stiftelser och nätverk som jobbar med dessa frågor. Några vill ta en aktiv roll under Friluftslivets år tillsammans med Luften är fri.

Vill ni vara en av oss?

Ju fler vi är i projektet, desto bättre är det. Vill din organisation också lufta friluftslivet i samband med Friluftslivets år, se hur ni kan samverka med oss.

Partners i urval

Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsprylar som inte längre används och lånar ut den gratis, precis som ett bibliotek. Det betyder att det finns allt från ryggsäckar och tält till stormkök och fiskeutrustning att låna och har du prylar hemma som bara samlar damm får du gärna skänka dem till Fritidsbanken så att fler får möjlighet att prova på friluftsliv. Fritidsbanken finns på fler än 100 platser i landet. Här kan du se var och när det är öppet. Gå in och läs mer på Fritidsbanken.

Generation pep

Generation pep vill att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Det vill Luften är fri också. Därför har vi blivit peppare, något som fler gärna får bli. Generation pep har många och inspirerade tips på hur vardagen kan bli mer aktiv för våra barn. I inspirationsbanken finns massor av bra tips och kanske känner du till satsningen Upp och hoppa. Inte? Gå in och läs mer på Generation pep.

Håll Sverige Rent

Skräpet finns överallt omkring oss – i natur, städer och hav. Håll Sverige Rent vill att vi ska bli fler som inte skräpar ner. Vi arbetar brett mot skräpet – genom att samla kunskap, ta fram konkreta verktyg och genom att ge människor möjlighet att engagera sig mot skräpet. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Det känns självklart för oss att vara med i Friluftslivets år eftersom vi tror på kraften och vikten av en skräpfri naturupplevelse oavsett om du hämtar din energi vid den avlägsna fjällsjön eller i grönområdet i storstadens förort. Gå in och läs mer på hsr.se.

Innocode

Innocode gör app för Luften är fri. Innocodes relevansapp är flexibel & välstrukturerad! Ramverket passar oss perfekt nu när vi, inför storsatsningen Friluftslivets år 2021, vill samla det mesta och det bästa från frilufts-Sverige i en app. Vi har som mål att, ihop med Innocode, skapa den ledande appen för friluftsintresserade över hela landet. Gå in och läs mer på Innocode.

Mistra Sport & Outdoors

Mistra Sport & Outdoors är ett forsknings- och samverkansprogram för att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet. Vi tror att samverkan mellan forskning, organisationer, myndigheter och företag är vägen framåt. Därför vill vi ta en aktiv roll under Friluftslivets år tillsammans med initiativet Luften är fri. Läs mer om Mistra Sport & Outdoors.

Outnorth

Outnorth jobbar för att få fler människor att vistas utomhus och må bra. Hos Outnorth hittar du kläder, skor och utrustning för aktiviteter och träning utomhus, oavsett vilken erfarenhet eller ambitionsnivå du har. Outnorth har utrustning för alla. Gå in och läs mer på Outnorth.

Sustainable Fashion Week 2021

Sustainable Fashion Week 2021 kommer äga rum 11-17 oktober i Östersund med fokus på temat Outdoor – eftersom det är friluftslivets år. Veckan syftar till att utmana konsumenter och modeindustrin att tänka om med syftet att främja en mer cirkulär industri med fokus på tre ord: reduce, reuse, recycle. Alla workshops och föreläsningar under veckan kan man delta i såväl fysiskt som digitalt, och det kommer vara massa härliga evenemang på plats i Östersund såsom en friluftsby, loppisar, modeshow och fest! Gå in och läs mer på sustainablefashionweek.se

Västerhavsveckan 7-15 augusti

Sedan 2008 arrangeras Västerhavsveckan i samarbete mellan Västra Götaland, Skåne och Halland samt ett hundratal aktörer. Syftet med Västerhavsveckan är att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten från Koster till Landskrona. Gå in och läs mer på vasterhavsveckan.se

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-05-18