Friluftsliv engagerar många delar av vårt samhälle där goda värden och önskan om bättre folkhälsa är den gemensamma nämnaren.

Senast uppdaterad 2021-02-15

Kunskap om allemansrätt, mål att få barn i rörelse, hålla naturen fri från skräp, möjlighet att låna utrustning för att komma ut, stötta skolor och kommuner i friluftsfrågor – initiativen är många för att göra friluftsliv och natur tillgängligt för så många som möjligt. I Sverige finns en rad olika intresseorganisationer, stiftelser och nätverk som jobbar med dessa frågor. Några vill ta en aktiv roll under Friluftslivets år tillsammans med Luften är fri.

Vill ni vara en av oss?

Ju fler vi är i projektet, desto bättre är det. Vill din organisation också lufta friluftslivet i samband med Friluftslivets år, se hur ni kan samverka med oss.

Partners i urval

Fritidsbanken

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsprylar som inte längre används och lånar ut den gratis, precis som ett bibliotek. Det betyder att det finns allt från ryggsäckar och tält till

stormkök och fiskeutrustning att låna och har du prylar hemma som bara samlar damm får du gärna skänka dem till Fritidsbanken så att fler får möjlighet att prova på friluftsliv. Fritidsbanken finns på fler än 100 platser i landet. Här kan du se var och när det är öppet. Gå in och läs mer på Fritidsbanken.

Innocode

Innocode gör app för Luften är fri. Innocodes relevansapp är flexibel & välstrukturerad! Ramverket passar oss perfekt nu när vi, inför storsatsningen Friluftslivets år 2021, vill samla det mesta och det bästa från frilufts-Sverige i en app. Vi har som mål att, ihop med Innocode, skapa den ledande appen för friluftsintresserade över hela landet. Gå in och läs mer på Innocode.

Generation pep

Generation pep vill att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Det vill Luften är fri också. Därför har vi blivit peppare, något som fler gärna får bli. Generation pep har många och inspirerade tips på hur vardagen kan bli mer aktiv för våra barn. I inspirationsbanken finns massor av bra tips och kanske känner du till satsningen Upp och hoppa. Inte? Gå in och läs mer på Generation pep.

Outnorth

Outnorth jobbar för att få fler människor att vistas utomhus och må bra. Hos Outnorth hittar du kläder, skor och utrustning för aktiviteter och träning utomhus, oavsett vilken erfarenhet eller ambitionsnivå du har. Outnorth har utrustning för alla. Gå in och läs mer på Outnorth.

Mistra Sport & Outdoors

Mistra Sport & Outdoors är ett forsknings- och samverkansprogram för att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet. Vi tror att samverkan mellan forskning, organisationer, myndigheter och företag är vägen framåt. Därför vill vi ta en aktiv roll under Friluftslivets år tillsammans med initiativet Luften är fri. Läs mer om Mistra Sport & Outdoors.

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-02-15