Sveriges friluftsorganisationer engagerar 1,6 miljoner medlemmar i närmare 9 000 lokala- och regionala klubbar.

Senast uppdaterad 2021-04-26

Sveriges friluftsorganisationerna är fristående från varandra men med ett gemensamt mål – att erbjuda aktiviteter som främjar friluftsliv och folkhälsa. Hos dem finns det aktiviteter för alla smaker och över hela landet. Oavsett om du är nybörjare eller inbiten friluftsentusiast finns det något för dig.

Den samlade kunskap om friluftsliv som dessa organisationer besitter är oändlig. Under friluftslivets år vill vi sprida denna kunskap till så många som möjligt.

Friluftsorganisationerna är medlemmar i Svenskt Friluftsliv som är en paraplyorganisation för friluftslivet, initiativtagare till Friluftslivets år och som tillsammans med Naturvårdsverket driver Luften är fri. Utöver det finns det ett otal andra organisationer som också jobbar med friluftsliv i olika former. Varje år får friluftsorganisationerna bidrag för att driva olika projekt.

I aktivitetskalendern här på luftenarfri.nu hittar du ett flertal aktiviteter som friluftsorganisationerna arrangerar under friluftslivets år 2021.

Friluftsorganisationerna

Urval av projekt under 2021

Scouterna

Scouterna ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr och kompisar. Scouter är också experter på friluftsliv. Genom att vara ute lär vi oss hur viktigt det är att vårda naturen och ta ansvar för miljön. För oss är friluftsliv inte ett självändamål utan genom aktivt uteliv lär sig unga gruppdynamik och ledarskap som bidrar till personlig utveckling och stärkt självkänsla.

Under Friluftslivets år vill Scouterna dela med sig av sin värdefulla friluftskunskap på olika roliga sätt så att fler inspireras att ta del av vad naturen har att erbjuda – en plats där man kan må bra och växa som människa!

Scouterna deltar i Friluftslivets år genom ett kompetenshöjande kommunikationsprojekt som ska hjälpa enskilda scouter och lokala scoutkårer (föreningar) att kommunicera mer och bättre vad de kan och gör i naturen. Så håll utkik efter Scouternas #redoförfriluftsliv – kanske hittar du några scouter på din ort som du kan haka på! Gå in och läs mer på scouterna.se

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-04-26