Många upplever att laga mat utomhus är krångligt och jobbigt, men det behöver det inte vara. Dessutom smakar maten bättre utomhus.

#ätaute

Senast uppdaterad 2021-10-28

Under juni vill Luften är fri visa att matlagning utomhus varken kräver avancerad utrustning eller mycket att packa. Med små förberedelser och enkla grundkunskaper i ryggsäcken blir måltiden utomhus fantastisk. Tips på enkla recept, olika matlagningssätt och inspiration till de som kan tänka sig att prova utlovas.

Mat kan ju också förberedas hemma och intas ute. Fyll en mattermos med god soppa och packa ner några skivor bröd och något gott pålägg. Eller gör en god sallad, lägg i en matlåda tillsammans med en gaffel. voilá! Ta sedan med maten till din favoritplats och njut av en välförtjänt lunchrast i vårsolen.

Luften är fri vill stimulera aktörer att anordna aktiviteter kring äta ute och samtidigt lyfta frågor kring allemansrätt och nedskräpning som har blivit ett ökat problem ju fler personer som rör sig ute i vår natur. Är soptunnorna fulla, ta med skräpet hem!

Tips

Var försiktig när du eldar

Matlagning utomhus kan innebära att man gör upp eld. Då finns det en del viktiga saker att tänka på, inte minst under sommaren när marken är torr och risken för brand är större. Kolla alltid upp om det råder eldningsförbud eller om det är brandrisk där du planerar att göra upp din eld. Välj en säker plats utan brandfarligt material i närheten och se till att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen. Ta dig tid att titta på filmen om eldning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Läs mer på msb.se

Ätbara växter

Naturen är full med växter som du kan äta. Här tipsar Naturum Hornborgasjön om några växter som du kan göra en härlig sallad av. Tänk på att du inte får plocka växter i nationalparker eller naturreservat och att aldrig plocka en växt som du är osäker på.

Länsstyrelsen i Blekinge

Varje månad under Friluftslivets år 2021 får vi följa med Daniel och Zead när de tillsammans testar olika friluftsaktiviteter i Blekinge och träffar personer som är involverade i friluftsliv i länet. Avsnitten följer Luften är fris månadsteman och avsnitt 6 handlar därför om  matlagning utomhus. Se hur det går när Zead serverar en riktig festmåltid vid hamnen i Kristianopel.

Äta ute enligt Örebro kommun

Är ute det nya inne? Örebro kommun har tagit fram korta och humoristiska filmer – en för varje månadstema. Du hittar mer om friluftslivets år i Örebro, och alla månaders filmer på orebro.se.

Laga mat på muurikka

Markus Torgeby bodde flera år ensam i en kåta i de jämtländska skogarna, för att hitta sig själv. Han uppmanar oss att lyssna på naturen och njuta av det enkla som den ger. Att äta ute. Filmen har kommit till genom ett samarbete mellan Eksjö, Habo, Värnamo och Jönköpings kommun som resulterat i korta inspirationsfilmer på varje tema under Friluftslivets år. Du hittar alla filmer i flödet på Facebooksidan Jönköpings kommun friluftsliv.

Pedagogisk kokbok om matlagning utomhus

Laga mat utomhus är en bok för alla som vill lära sig mer om, och få inspiration till, att laga mat utomhus. Spännande recept, pedagogiska tips och fantastiska bilder som inspirerar till matlagning utomhus i alla väder. Våga ta steget ut i naturen utan picknicken och låt matlagandet vara en del av upplevelsen!

Boken är framtagen av elever och pedagoger vid St:Hansgården i Lund där matlagning utomhus länge används som pedagogiskt verktyg. För mer information och beställning: sebastian.davidsson@lund.se

Dagens recept

Med hjälp av duktiga utomhuskockar och matglada entusiaster samlar vi ett recept om dagen under hela juni. Tillsammans utgör de en perfekt receptsamling på mat som är enkel att göra och ta med på utflykten eller äventyret. Klicka hem recepten!

Allergisäkra äventyr

Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet har tillsammans tagit fram en receptsamling för allergisäkra äventyr. Hämta hem nio smarriga recept som mättar magen i stort och smått. Alla recepten är fria från de åtta vanligaste allergenerna samt laktos och gluten. I samlingen hittar du även information om vanliga allergiska reaktioner och hur du ska agera ifall de uppstår. Smaklig måltid! Klicka hem recepten!

Portionen under tian

Tjejerna bakom Portionen under tian tipsar om god, lättlagad och billig mat. På deras hemsida finns en speciell sektion med recept för matlagning utomhus. Här hittar du också guider, tips och allt du behöver veta för att lyckas med matlagningen. Gå in och läs mer på undertian.com

Äta ute – en väg till bättre hälsa

Att vara ute i naturen kan ge många hälsovinster för både den fysiska och psykiska hälsan. Något som påverkar hur vi mår är maten vi äter. Här får du tips om hälsosam, enkel och säsongsanpassad mat som passar de flesta. Klicka här för att ladda ner broschyren.

Ta hand om varandra och naturen

Naturvårdsverket har tagit fram korta, informativa tips på vad man får och bör göra i naturen beroende på vad du vill göra när du är där. Tips kring allemansrätten, vad man bör tänka på när man gör upp eld och mycket mycket mer hittar du här. Gå in och läs mer på naturvardsverket.se

Projekt Luften är fri – äta ute

Uppsalas fritidsklubbar äter ute i sommar
Sedan 2012 har Uppsalas fritidsklubbar ordnat med sommarläger i Hammarskogs friluftsområde för sina fritidsklubbsbarn. Dessa Summer Camps har haft vistelsen i naturen som kärnpunkt. De har paddlat kanot, byggt kojor, täljt med knivar, fiskat och badat samt naturligtvis grillat korv och lagat mat över öppen eld (så länge brandförsvaret inte meddelat om eldningsförbud). Sommaren 2021 utökas verksamheten genom att hålla två läger parallellt med varandra. Till glädje för alla barn som har längtat efter sommarläger! Även övriga fritidsklubbar kommer äta merparten av sina måltider utomhus i sommar – för mat smakar ju som godast när man är ute.  Läs mer om Uppsalas aktiviteter under Friluftslivets år

Naturkraft Gästrikland
I samverkan med lokalproducerade matföretag arrangeras guidade cykelturer till lokala matproducenter i Gästrikland med prova på produkter och matsäck ute i det fria.

Sävar IK Korpen
Under juni visar Sävar IK Korpen att matlagning utomhus varken kräver avancerad utrustning eller mycket att packa. På årets Sävarcamp får 133 barn lära sig hur ett stormkök fungerar. Med små förberedelser och enkla grundkunskaper i ryggsäcken blir måltiden utomhus fantastisk!

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-10-28