Många upplever att laga mat utomhus är krångligt och jobbigt, men det behöver det inte vara. Dessutom smakar maten bättre utomhus.

#ätaute

Senast uppdaterad 2021-04-27

Under juni vill Luften är fri visa att matlagning utomhus varken kräver avancerad utrustning eller mycket att packa. Med små förberedelser och enkla grundkunskaper i ryggsäcken blir måltiden utomhus fantastisk. Tips på enkla recept, olika matlagningssätt och inspiration till de som kan tänka sig att prova utlovas.

Mat kan ju också förberedas hemma och intas ute. Fyll en mattermos med god soppa och packa ner några skivor bröd och något gott pålägg. Eller gör en god sallad, lägg i en matlåda tillsammans med en gaffel. voilá! Ta sedan med maten till din favoritplats och njut av en välförtjänt lunchrast i vårsolen.

Luften är fri vill stimulera aktörer att anordna aktiviteter kring äta ute och samtidigt lyfta frågor kring allemansrätt och nedskräpning som har blivit ett ökat problem ju fler personer som rör sig ute i vår natur. Är soptunnorna fulla, ta med skräpet hem!

Tips

Allergisäkra äventyr

Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet har tillsammans tagit fram en receptsamling för allergisäkra äventyr. Hämta hem nio smarriga recept som mättar magen i stort och smått. Alla recepten är fria från de åtta vanligaste allergenerna samt laktos och gluten. I samlingen hittar du även information om vanliga allergiska reaktioner och hur du ska agera ifall de uppstår. Smaklig måltid! Klicka hem recepten!

Portionen under tian

Tjejerna bakom Portionen under tian tipsar om god, lättlagad och billig mat. På deras hemsida finns en speciell sektion med recept för matlagning utomhus. Här hittar du också guider, tips och allt du behöver veta för att lyckas med matlagningen. Gå in och läs mer på undertian.com

Ta hand om varandra och naturen

Naturvårdsverket har tagit fram korta, informativa tips på vad man får och bör göra i naturen beroende på vad du vill göra när du är där. Tips kring allemansrätten, vad man bör tänka på när man gör upp eld och mycket mycket mer hittar du här. Gå in och läs mer på naturvardsverket.se

Projekt Luften är fri – äta ute

Här kommer vi lista projekt som under friluftslivets år kommer arrangera aktiviteter kring äta ute.

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-04-27