Skyddad natur är unika områden som anses särskilda viktiga att skydda och bevara.
#friluftsliviskyddadnatur

Senast uppdaterad 2021-04-16

Under maj står skyddad natur i fokus – eftersom det är månadstemat för maj under friluftslivets år. Luften är fri lyfter varför det är viktigt att bevara skyddad natur och vill öka kännedomen om vad skyddad natur innebär. Biologiska mångfaldens dag 22 maj och nationalparkernas dag 24 maj kommer att uppmärksammas.

Naturum – porten till naturen finns på 32 platser i Sverige. Från Abisko i norr till Öresund i söder. Här jobbar naturvägledare som är din guide till naturen.

Varför skyddad natur?

Skyddad natur gör Sverige rikt. En variationsrik natur bidrar till en mångfald av arter och livsmiljöer och en mångfald av naturupplevelser – nu och i framtiden.

Idag finns det över 5000 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige och arbetet för att skydda värdefull natur fortsätter. I medeltal har Sveriges befolkning 2,1 km till närmaste skyddade område. Det kan man säga är runt knuten för de allra flesta.

Dessutom är det en plats för oss människor att hämta andan, motionera  och umgås. Friluftsliv är positivt för den fysiska och psykiska hälsan. Det är bra både för den enskilda människan och för samhället. Tätortsnära skyddade områden dit människor lätt kan ta sig är därför extra viktiga.

Under 2020 var det många som hittade ut till våra skyddade områden. Parkeringsplatserna var fulla och det blev ibland trångt på lederna. Därför vill Luften är fri, tillsammans med aktörer kring skyddad natur, lyfta fram de områden som många kanske inte har upptäckt än.

Olika typer av skyddad natur

De typer av skyddad natur som man kanske vanligen tänker på är nationalparker och naturreservat, men det finns betydligt fler typer av skyddad natur som är värd att lägga på minnet. Du hittar samtliga typer av skyddad natur på naturvardsverket.se.

Hur ser friluftslivet ut i skyddad natur?

Skyddade naturområdet är en fantastisk plats att uppleva natur och friluftsliv i. Varje område har sin säregna karaktär och skiftar mycket i natur och djurliv. Fjällvandring, övernattning i vindskydd, laga mat vid grillplatser eller bara njuta av den storslagna naturen – det finns mycket att göra om man bara vill. Viktigt är att komma ihåg att förutsättningarna för vad man kan och inte kan göra i skyddade området skiljer sig åt. Därför är det viktigt att ta reda på vad du får göra på den platsen du har tänkt att besöka. Bästa länkarna att hitta information om området du tänkt besöka finns på sverigesnationalparker.se eller lansstyrelsen.se och sök dig vidare.

Tips

Läs på om ditt älsklingsställe i skyddad natur. Ta redo på vad som är speciellt med just det eller berätta vad du brukar göra där. Gör ett inlägg i dina sociala kanaler och tagga det med #friluftsliviskyddadnatur.

Många naturum anordnar coronasäkra aktiviteter i anslutning till skyddad natur. Besök aktivitetskalendern för att hitta aktiviteter nära dig.

Bra länkar för mer information

Om Sveriges nationalparker
Allemansrätten i skyddade områden – Naturvårdsverket
Skyddad natur i siffror – Naturvårdsverket

Projekt Luften är fri – friluftsliv i skyddad natur

Västerhavsveckan 7-15 augusti

Sedan 2008 arrangeras Västerhavsveckan i samarbete mellan Västra Götaland, Skåne och Halland samt ett hundratal aktörer. Syftet med Västerhavsveckan är att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten från Koster till Landskrona. Gå in och läs mer på vasterhavsveckan.se

Kalender

Maj Friluftsliv i skyddad natur
Juni Äta ute
Juli Sova ute
Augusti Jag har aldrig…

September Gilla friluftslivet
Oktober Lära ute
November Må bra ute
December Dialog friluftsliv

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-04-16