Skyddad natur är unika områden som anses särskilda viktiga att skydda och bevara.
#friluftsliviskyddadnatur

Senast uppdaterad 2021-09-22

Under maj står skyddad natur i fokus – eftersom det är månadstemat för maj under friluftslivets år. Luften är fri lyfter varför det är viktigt att bevara natur och vill öka kännedomen om vad skyddad natur innebär. Biologiska mångfaldens dag 22 maj och nationalparkernas dag 24 maj kommer att uppmärksammas.

Naturum – porten till naturen finns på 32 platser i Sverige. Från Abisko i norr till Öresund i söder. Här jobbar naturvägledare som är din guide till naturen.

Varför skyddad natur?

Skyddad natur gör Sverige rikt. En variationsrik natur bidrar till en mångfald av arter och livsmiljöer och en mångfald av naturupplevelser – nu och i framtiden.

Idag finns det över 5000 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige och arbetet för att skydda värdefull natur fortsätter. I medeltal har Sveriges befolkning 2,1 km till närmaste skyddade område. Det kan man säga är runt knuten för de allra flesta.

Dessutom är det en plats för oss människor att hämta andan, motionera  och umgås. Friluftsliv är positivt för den fysiska och psykiska hälsan. Det är bra både för den enskilda människan och för samhället. Tätortsnära skyddade områden dit människor lätt kan ta sig är därför extra viktiga.

Under 2020 var det många som hittade ut till våra skyddade områden. Parkeringsplatserna var fulla och det blev ibland trångt på lederna. Därför vill Luften är fri, tillsammans med aktörer kring skyddad natur, lyfta fram de områden som många kanske inte har upptäckt än.

Olika typer av skyddad natur

De typer av skyddad natur som man kanske vanligen tänker på är nationalparker och naturreservat, men det finns betydligt fler typer av skyddad natur som är värd att lägga på minnet. Du hittar samtliga typer av skyddad natur på naturvardsverket.se.

Hur ser friluftslivet ut i skyddad natur?

Skyddade naturområdet är en fantastisk plats att uppleva natur och friluftsliv i. Varje område har sin säregna karaktär och skiftar mycket i natur och djurliv. Fjällvandring, övernattning i vindskydd, laga mat vid grillplatser eller bara njuta av den storslagna naturen – det finns mycket att göra om man bara vill. Viktigt är att komma ihåg att förutsättningarna för vad man kan och inte kan göra i skyddade området skiljer sig åt. Därför är det viktigt att ta reda på vad du får göra på den platsen du har tänkt att besöka. Bästa länkarna att hitta information om området du tänkt besöka finns på sverigesnationalparker.se eller lansstyrelsen.se och sök dig vidare.

Tips

Läs på om ditt älsklingsställe i skyddad natur. Ta redo på vad som är speciellt med just det eller berätta vad du brukar göra där. Gör ett inlägg i dina sociala kanaler och tagga det med #friluftsliviskyddadnatur.

Många naturum anordnar coronasäkra aktiviteter i anslutning till skyddad natur. Besök aktivitetskalendern för att hitta aktiviteter nära dig.

Bra länkar för mer information

Om Sveriges nationalparker
Allemansrätten i skyddade områden – Naturvårdsverket
Skyddad natur i siffror – Naturvårdsverket
Pressmeddelande Är luften fri i skyddad natur?

Inspiration och mer tips

Skyddad natur i Varberg

Varbergs kommun satsar stort under Friluftslivets år. Trots att ungdomar bor strandnära är det inte säkert att man tagit del av vad vattnet och stranden har att erbjuda. Kommunen erbjuder ungdomar aktiviteter ute under sommaren. Bad, fiske, matlagning, målning, paddling och skönt häng vid stranden står på agendan och naturligtvis viktigt snack om naturen.

Skyddad natur enligt Örebro kommun

Hur funkar egentligen strandskyddet? Örebro kommun har tagit fram korta och humoristiska filmer – en för varje månadstema. Du hittar mer om friluftslivets år i Örebro, och alla månaders filmer på orebro.se.

Vad växer runt picknick-filten?

Våren står i blom och vad passar väl bättre då än en picknick i det gröna! Men vad är det egentligen för något som växer runt picknick-filten? Åsa Krüger och Stina Weststrand från Göteborgs botaniska trädgård dyker ner i det gröna och berättar hur du kan ta reda på vad det är. Packa din egen picknick-korg, leta upp en vacker plats och njut av växternas fascinerande mångfald! Ta med en checklista och se om du hittar detsamma som Åsa och Stina. Eller ta med en bingobricka och utmana familjen!

Vad får du göra i skyddad natur

I skyddade naturområden gäller olika regler. Ta gärna reda på vad som gäller på platsen du vill besöka innan du åker dit. Se också filmen från Naturum Hornborgasjön som ger dig tips på vad som är bra att tänka på.

Hur du får med tonåringen ut i naturen

Att få med sin tonåring på utflykt kan vara en utmaning. Samtidigt vet vi att barn ärver sina friluftsvanor och ett aktivt friluftsliv främjar både hälsa, inlärning, koncentration och motorik. Här får du tips på hur du enklare får med dig tonåringen på äventyr utomhus.

Västerhavsveckan 7-15 augusti

Sedan 2008 arrangeras Västerhavsveckan i samarbete mellan Västra Götaland, Skåne och Halland samt ett hundratal aktörer. Syftet med Västerhavsveckan är att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten från Koster till Landskrona. Gå in och läs mer på vasterhavsveckan.se

Nominera årets naturvägledning 2021

I september kommer SLU Centrum för naturvägledning att utnämna Årets naturvägledning 2021. Det kan vara aktiviteter, verksamheter och personer som gör extraordinära insatser och bidrar till att utveckla naturvägledningen i Sverige. Fram till 10 augusti är du välkommen att nominera kandidater! Utmärkelsen kommer att delas ut i samband med den digitala Tankesmedjan för friluftsliv 7-8 september och som en del i friluftslivets år. Gå in och läs mer på slu.se

Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Högtidsdagen inrättades av FN redan 2002 och firas stort i Sverige sedan 2017. Naturorganisationer, skolor, privatpersoner, skolor och myndigheter från hela landet deltar med aktiviteter, guidningar, utflykter, föreläsningar, invigning av naturreservat och mycket annat. Mer info om årets aktiviteter i samband med biologiska mångfaldens dag finns på www.biomfdag.se.

Nationalparkernas dag 24 maj

Nationalparkernas dag, European Day of Parks, firas den 24 maj varje år runtom i hela Europa. Dagen startades 1999 av naturvårdsorganisationen EUROPARC Federation för att uppmärksamma Europas naturskyddsområden och visa hur viktigt det är att skydda den värdefulla natur som finns där. Dagen valdes till minne av de första nationalparkerna i Europa: de nio svenska nationalparkerna som instiftades 24 maj 1909. Mer om Sveriges nationalparker hittar du på sverigesnationalparker.se

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-09-22