Kickstarta friluftslivets år 2021 under invigningsveckan 16-24 januari.

Senast uppdaterad 2021-07-13

Projektet Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas och målet är att fler ska prova på friluftsliv och långsiktigt fortsätta. Under en vecka uppmanas alla som vill att kickstarta året med att arrangera invigningsaktiviteter. Under hashtagen #luftenarfri enas samtliga aktiviteter för att visa på mångfalden under veckan. En nationell invigningsaktivitet kommer att anordnas fredag 22 januari.

Koncept kring invigningsaktiviteter

En invigningsaktivitet kan se olika ut beroende på mål och förutsättningar. Antingen är det en organiserad verksamhet eller något som man gör i mindre grupp, inom familjen eller själv. Eftersom aktiviteter inom Luften är fri följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Corona är detta något som alla behöver ta hänsyn till.

Oavsett om det är en aktivitet som ni redan planerat för, eller en som är speciellt anpassad för ändamålet, finns det många fördelar med att arrangera den under flaggen Luften är fri.

Genom att tagga er aktivitet med #luftenarfri visar ni att ni tar del av invigningen. Organiserade aktiviteter kan läggas upp i aktivitetskalendern på luftenarfri.nu. Andra aktiviteter kan också flaggas upp med Luften är fri genom att använda projektets logotyp och hashtag. Här finns mer information om att anordna aktiviteter under friluftslivets år 2021.

Invigningswebbinarium 22 januari

fredagen 22 januari anordnar projektet Luften är fri ett invigningswebbinarium för att officiellt inviga friluftslivets år 2021 och lyfta aktiviteter som kommer att ske under året. Inbjudan går ut via aktivitetskalendern, nyhetsbrev och sociala kanaler i slutet på december.

Tips på invigningsaktiviteter

  • Googla ”kryssa naturreservat” – inspirerande initiativ finns att hitta!
  • Anordna naturbingo med en enkel bingobricka med olika uppdrag som ska checkas av.
  • Få in det i evenemangskalendrar regionalt och lokalt
  • Uppmana vänner att hänga med ut under invigningsveckan
  • Utlys en tävling som ska visas upp genom en hashtag på sociala kanaler. Pris till de 10 första bidragen.

Kalender

Ansvarig utgivare: Annika Ismarker

Senast uppdaterad 2021-07-13