Skip to main content

Lockas du av tanken att somna under stjärnorna? Gillar du ett äventyr och utmaningar eller vill du bara ta en tupplur i hängmattan på tomten? Under juli vill vi på Luften är fri få dig att testa sova ute i friska luften, på det sätt som passar dig. Vare sig du redan är en inbiten friluftsmänniska eller någon som vill testa sova ute men inte vet riktigt hur, kommer här ett par matnyttiga tips för god sömn utomhus.

Ett första steg

Vill du sova ute, men orkar inte en hel natt? Under sommaren är det härligt att bädda ned sig under ett par filtar på gräsmattan och somna en stund. Om du inte vill vakna glödhet, är ett bra råd att lägga dig i skuggan. Om du vill stanna på tomten men sova ute hela natten är inte några filtar på gräsmattan en särskilt bra idé. Under tidiga morgontimmar smyger sig daggen på in under filten och det kan bli fuktigt och kallt. Det kan därför vara bra att komma upp ett par centimeter ovanför marken. Slå upp ett tält, sov på studsmattan, på ett liggunderlag eller varför inte på balkongen eller altanen?

Vart ska man söka sig?

Det finns många olika bekväma och mindre bekväma ställen att sova på. Och egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vart du vill stanna för natten. Man kan leta efter platser utmed en sjö eller uppe på fjället – skillnaden i vart du sover beror helt på vilka väderförhållanden och vilken komfort du är bekväm med.

Vart ska man slå läger i naturen?

Att tälta i naturen är ofta det folk tänker på när de ska sova ute. Tältet är en bra kompis som skyddar mot både regn, blåst och till viss del kyla.

  • Välj ett ställe som har minimalt med rötter som sticker upp ur marken, och se till att platsen är så rak som möjligt, så slipper kroppen glida omkring och du minimerar risken av att vakna upp och ned.
  • Under sommarmånaderna är det också en bra idé att hitta en skuggig plats för att undvika den varma sommarsolen som gör morgonen i tältet kvav och väldigt varm.
  • Tänk också på att kolla upp om det är okej att tälta och elda på din tänkta tältplats.

Har du inget tält finns det andra alternativ; på många platser i de svenska skogarna finns redan vindskydd. Vid de flesta av vindskydden finns redan eldplats och ibland även ved att tända elden med. Detta minimerar packlistan avsevärt, och är ett bra sätt att testa sova ute. Här kan du hitta vindskydd nära dig.

Ett förhållandevis nytt sätt att sova ute är i en frilufts-hängmatta. De är lätta att bära med sig och går att hänga upp nästan var som helst. Många hängmattor har både myggnät och tak och är väldigt sköna att sova i. Ett tips är att lägga ett liggunderlag i botten innan du går och lägger dig – det isolerar bra mot kyla.

Du kan alltid sova direkt under stjärnorna; då behövs bara ett liggunderlag och en sovsäck. Det viktiga här är att ha bra koll på hur vädret ska bli under natten; även om det är ett äventyr att vakna mitt i en regnskur utan något tak över huvudet kanske du föredrar en stjärnklar natt istället.

Att ta med sig

Något av det viktigaste när man ska sova ute är att hålla sig varm. Nätterna kan bli olidliga om man ligger och fryser. Extra ombyten behöver inte ta mycket plats.

  • Tänk på att klä dig i lager. Underst är det bra att ha underställ och strumpor. Välj ett material som är vattenavvisande och som håller dig varm – helst inte bomull eftersom det suger åt sig fukt och gör dig blöt och kall. Utanpå kan det vara skönt med en fleecetröja eller något fluffigt och varmt. Tänk på att när solen går ned och kroppen börjar varva ned är det skönare att ha med sig för mycket än en tröja för lite. Längst ut är det bra att ha regnkläder, vindjacka eller vandringsbyxor.
  • Packa alltid med ett extra underställ och ett par sockor. Det är skönt att kunna byta om till något rent, torrt och fräscht när du ska sova.
  • Ta med en sovsäck som lämpar sig för den temperatur du ska vara ute i. Under vintern är det bra med en vintersovsäck som är gjord för kyla.
  • Glöm inte liggunderlag – det fungerar som en isolering underifrån och håller borta mycket av den kalla luft som marken ger ifrån sig. Tycker du att det är obekvämt att sova på bara liggunderlaget kan du blåsa upp en luftmadrass ovanpå. För vintermånader är det viktigt att välja ett tjockt och välisolerade liggunderlag för att inte frysa.
  • Glöm inte vatten! Räkna med cirka två liter per person, per dygn. Och se till att få i dig tillräckligt med energi – ett tips är att packa mat som är lätt att bära, men packa hellre lite mer än lite för lite.
  • Och det kanske viktigaste av allt under sommaren: myggmedel. Utan det kan du få lite mer sällskap än du önskat under din utomhussömn.

Vill du ta del av fler tips för att sova ute? Ladda ner Friluftsfrämjandets Sove uteguide, hitta tips för packning eller kika in Svenska turistföreningens guide för att vandra med tält här. Båda dessa tips och många fler, hittar du på luftenarfri.nu/sova-ute. Du hittar också aktiviteter med övernattningar i aktivitetskalendern på luftenarfri.nu.

Leave a Reply