Skip to main content

Livsstil friluftsliv är en artikelserie om personer som har valt en ny livsstil för att komma närmare naturen.

Att hitta de små äventyren i vardagen är kärnan i ett aktivt familjeliv om man frågar Elin och Christian som driver bloggen/hemsidan aktivtfamiljeliv.se. Äventyren kan finnas i det banala i vardagen, som att äta ute eller cykla i närområdet. Det handlar helt enkelt om att göra saker tillsammans som en familj utomhus för att identifiera sig som en aktiv familj.  

Elin och Christian Olars bor i Edsbyn med sina tre barn. Båda har varsitt heltidsjobb och barnen är i åldrarna 5, 8 och snart 10 år. Som vilken familj som helst kämpar de med att få ihop livspusslet i vardagen. Båda brinner för friluftslivet och är väldigt mån om att även engagera barnen i sitt intresse. Att försöka komma ut i skogen så mycket som möjligt av deras lediga tid tillsammans är någonting de strävar efter. Just att göra saker tillsammans anser de vara av stor vikt, och framför allt att göra saker tillsammans ute i den friska luften. De båda kommer från familjer som spenderade mycket tid ute i naturen. På frågan vad dessa aktiviteter i vardagen kan vara svarar Elin:  

Det kan ju vara väldigt olika, men det kan vara allt ifrån en cykeltur hemifrån, eller bara att man åker ut och lagar middag utomhus. Det är sådana grejer man ändå måste göra varje dag som att exempelvis äta, då kan man lika gärna göra det ute, det är något som vi som familj mår bra av.  

Christian fyller i:  

Det har väl funnits med hela tiden från det första barnet när hon var riktigt liten så tror jag att vi var ute ganska mycket liksom. Hon fick vara med i bärstolen och plocka svamp eller vad det nu kunde vara. Nivån på aktiviteter, förändrades ju såklart när man fick barn, så är det ju för alla, men att man håller fast vid att regelbundet komma ut, på grund av, som Elin nämnde inledande: att vi mår bra av det och får mycket energi, för att orka med jobb. Orka med att vara mer närvarande och bra föräldrar också. Därför har det varit viktigt för oss. Sen så är det klart, jag tror båda vi har vuxit upp i familjer som har varit ute mycket tillsammans. Det kanske inte varit friluftsliv om man tänker på hur folk tänker friluftslivet. Enklare vardagsutflykter att komma ut, laga mat ute och bara umgås med vänner. Vi är uppvuxna så och det har varit något positivt som vi har fått med oss och då vill vi kunna föra det vidare till våra barn också. Mina föräldrar gjorde ofta så att, vi åkte bara ut någonstans, såg vi en bäck så stannade vi där och så fick leka där fika lite. Det var inte så mycket mer avancerat än så, men man har väldigt positiva minnen från sådana utflykter faktiskt.  

Familjen återkommer exempelvis gärna till många ställen i närområdet, och att aktiviteterna utomhus kan handla om att exempelvis bygger en koja eller plocka svamp tillsammans. Låta barnens fantasi flöda i naturen och använda sig av det som finns tillgängligt. Både Elin och Christian vill poängtera att man ofta kopplar friluftslivet till mer avancerade aktiviteter, så som flera dagars vandring och tältning, skidåkning osv. Men friluftsliv kan också bara handla om att man är ute och njuter av naturen som finns tillgänglig nära hemmet.  

På frågan vad de skulle ge för tips till andra familjer som har svårt att få in friluftslivet i vardagen svara de att:

Planeringen är viktig, att ligga steget före med att ha förberett vad man ska äta och ta med sig kanske dagen innan. Eftersom tiden efter jobbet kan vara pressad underlättar det att ha förberett det mesta. Men också att inte sätta för stor press på sig att det måste vara något avancerat, man kan börja med att bara ta sig någonstans i närområdet, bor man i storstad kanske man kan fika eller äta middag eller lunch i en park och gradvis leta sig utåt och hitta andra platser som är lätta att ta sig till. Bara att vara ute i naturen och göra tillsammans räknas som friluftsliv.  

Som en aktiv familj letar det sig däremot gärna till fjällen när tillfälle ges på vintern för skidåkning och på sommaren för cykling, vandring eller SUP (stand up paddleboard). Men några flera dagars-vandring med tält har det inte blivit än. Att ge sig ut på längre äventyr med familjen innebär också mycket packning, vilket kan vara tungt. Därför håller de sig till kanske någon natt i tält för tillfället. Men att det i framtiden förhoppningsvis kan utföra även sådana utflykter med hela familjen.

För att följa med på familjen Olars äventyr och hitta mer tips på hur man kan leva ett aktivt familjeliv kika in på aktivtfamiljeliv.se.

Leave a Reply