Skip to main content

Livsstil friluftsliv är en artikelserie om personer som har valt en ny livsstil för att komma närmare naturen.

Frihet, friluftsliv och närheten till naturen var de främsta av egentligen ganska många anledningar till att paret Ida & Pontus valde att bygga om en skåpbil till ett hem på fyra hjul och steget mot att leva ett så kallat Vanlife. Följande text beskriver kort parets resa från idé till förverkligandet av drömmen om Vanlife.  

Ida, uppvuxen i Karlskrona, berättar att hon bott i storstäder runt om Europa och hamnade så småningom i Stockholm där hon arbetade inom reklambranschen. Första jobbet på distans var för en reklambyrå i Kalmar. Efter några år i huvudstaden träffade Ida Pontus. Pontus som ursprungligen kommer ifrån Kalmar har sina främsta intressen inom programmering och konstnärskap med erfarenhet från ”byrålivet” som han uttryckte det. När det träffades instämmer båda om Idas redogörelse att:  

När vi träffades var det så tydligt att vi båda hade liksom velat testa något annat än det här typiska livet i Stockholm som följer det här att man ska göra en karriär och köpa en dyr bostad å, ja… hela kittet. Så vi började prata ganska snabbt om och ställa oss frågan: kan man bo i skogen typ, kan man jobba från skogen liksom?!   

Pontus fyller i att de gjorde en nyårslista över saker de ville åstadkomma. Tre månader senare köpte de ett torp mitt ute i de småländska skogarna en bit utanför Växjö. Det var framförallt närheten till naturen som lockade för de båda, även om de inte haft någon tidigare erfarenhet av att bo på landsbygden eller kopplingar till platsen de valde. Men att jobba på distans gjorde det möjligt att bo i skogen och fortfarande jobba heltid hemifrån. Nästa steg som följde, att starta eget företag kom naturligt berättade Ida: 

Det låter kanske som rena drömmen att jobba hemifrån och kunna vistas mycket ute i naturen, men man måste ju ändå jobba när chefen bestämmer att man ska jobba liksom…så vi beslutade oss för att starta eget. 

Pontus köpte en domän till Ida i födelsedagspresent och namnet på domänen Veryhappyagency blev också namnet på deras alldeles egna designbyrå som de idag driver. Domänen kom också att inspirera till deras egna instagram @veryhappymorning, ett konto där man kan följa deras vardag och senare även @veryhappyvan kontot för deras hemmabyggda van.  

Veryhappyvan 

Intresset för Vanlife startade på allvar på en semester utomlands där de hyrde bil för att köra runt och bo på olika airbnb i Spanien. Det var en upplevelse som kom att inspirera dem. Att hyra bil och hyra boende blir snabbt dyrt och det var när deras föräldrar nämnde att de gick i tankar att köpa husbil som det slog dom: det är ju det vi ska ha! Innan föräldrarna gjort slag i saken hade de själva redan köpt en bil och renoverat om den och, första längre resan runt Spanien bar av!  

Den första långa resan till Spanien beskriver Ida och Pontus som den största förändringen hittills, det här med att kunna se så många olika miljöer och ha naturen så nära. – Det är liksom ingen skillnad på ute och inne säger Ida. När de kom tillbaka till torpet i Småland kändes platsen, som tidigare givit så mycket frihet, mer instängd än tidigare. Vid torpet blev det lätt samma promenader, samma vägar, samma skog varje dag. Det upplevdes som för litet när man kunde få så mycket mer genom att resa runt och besöka spännande platser i vår van. Pontus beskriver första upplevelsen av Vanlife med att:  

Det har aldrig varit något som förändrat mig så i grunden, som den första, första långa resan liksom, den enorma friheten. 

Ordet frihet är återkommande i intervjun, och det var friheten som var avgörande när det kom till valet att bygga en husbil på egen hand. Att kunna designa den precis så som de själva ville ha den var viktigt, även ur säkerhetssynpunkt: går något sönder så vet jag hur man kan fixa det, eftersom jag byggt det själv. Varken Ida eller Pontus hade någon tidigare erfarenhet av att bygga – det blev mycket tittande på Youtube. Sen finns det även en stolthet i att bygga något själv menar Pontus. Det ger en stor tillfredställelse att utföra ett sådant projekt. Misstag sker givetvis och man får göra om, vilket är en erfarenhet i sig. På frågan vad de skulle ge för råd till någon som går i liknande tankar att bygga en egen van säger de att planeringsfasen är viktig. Att ha plats, tid och alla verktyg och material man behöver är a och o, Men också att bli medlem i olika Facebookgrupper och söka efter videos på Youtube för tips och råd. Men framförallt är det viktigt att våga! 

Ida och Pontus går nu i tankarna att leva Vanlife på heltid, men de är inte riktigt där ännu. För tillfället planerar de en ny resa till favoritresmålet Spanien när kylan drar in över vårt avlånga land. Det väntar även ett nytt tillskott i familjen i form av en liten hundvalp som även ska få följa med ut på äventyr i vanen och världen.  

För att följa med Ida & Pontus, kika in på @Veryhappymorning på Instagram 

Leave a Reply