Skip to main content
Laddar Aktiviteter

« Alla Aktiviteter

  • Detta aktivitet har redan ägt rum.

Leta spår efter istiden – Upptäck Judarskogens naturreservat

1 maj, 2021 kl 08:00 - 17:00

|Återkommande Aktivitet (Se alla)

An event every day that begins at 08:00, repeating until 31 maj, 2021

Följ Judarskogens naturstig runt reservatets pärla- Judarsjön. Längs stigen får du uppleva hur istiden har format landskapet och hur naturen har utvecklats under årtusenden.  

När inlandsisen smälte bort för omkring 10 000 år sedan bildades så kallade De Geermoräner. Du kan se dem som avlånga höjdryggar spridda över hela reservatet. Judarskogen är en historisk lokal för att studera inlandsisens spår och De Geer-moränerna är klassade som riksintresse. På ett par höjder väster om sjön har de människor som levde här under bronsåldern också lämnat spår i form av gravar och en skålgropssten. Stigen norr om sjön är lättframkomlig norr. Delar av naturstigen öster om sjön är kuperad och ojämn. Stigen finns markerad på Naturkartan.

Judarskogen är Stockholms första naturreservat och bildades 1995. Runt den vackra sjön Judarn växlar naturen från öppna ängar till kuperad skog. Ett system av gångvägar och stigar för promenader och motionsturer gör att du lätt kan ta dig fram i området och få syn på spännande djur och växter.  Vid Baptistängen och vid sjön finns anlagda grillplatser för utflykter i reservatet  De öppna ytorna i norr används idag för olika aktiviteter som lek och sport. Fälten omgärdas av slånbuskage som under våren blommar i riklig mängd.

Nu på våren vill vi särskilt uppmärksamma dig på att koppla hunden och att följa regler om eldning. Tänk på att lämna naturen som den var när du kom dit.

Detaljer

Datum:
1 maj, 2021
Tid:
08:00 - 17:00
Aktivitet Kategorier:
,
View Aktivitet Website

Arrangör

Miljöförvaltningen i Stockholms stad
E-post:
miljoforvaltningen@stockholm.se
View Arrangör Website

Annan

Svårighetsgrad
Lätt
Beskriv tillgängligheten (T. ex. typ av terräng, hinder, viloplatser mm)
Stigarna genom reservatet består av packad grus cog det finns ett par spänger. Vid sjöns östra sida finns en grillplats med sittplatser.