Pressmeddelande

IJustWantToBeCool vill få fler ungdomar att ge sig ut i naturen

2021-05-07

Sveriges mest kända humorgrupp blir ambassadörer för Luften är fri – Friluftslivets år. Samarbetet inleds med en gameshow där IJustWantToBeCool tar sig an den svenska naturen för att se vem som blir den ultimata överlevaren.

Vi tycker att fler bör upptäcka friluftslivet eftersom det är ett så enkelt sätt uppleva nya saker, samtidigt som det är väldigt kul. På vårt eget sätt visar vi vad mycket skoj man kan ha i naturen – och hoppas att det uppmuntrar många fler unga att ge sig ut.

I den första kampanjen utmanar medlemmarna varandra i olika tävlingar för att ta reda på vem som klarar av det svenska naturlivet bäst.

Länk till Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7ltT4qLXgn8

I år är det friluftslivets år och vi hoppas att många fler ska komma ut i fria luften, säger Annika Ismarker, projektledare för Friluftslivets år. Vi vill bredda innebörden av uteliv och göra det tillgängligt för alla. Man kan ha en lektion i skogen, vara ute på gården eller leka i närmsta skogsdunge. Det finns så mycket att testa.

Växte upp med naturen runt hörnet

IJustWantToBeCool är uppvuxna i Vallentuna utanför Stockholm. Där var skog och natur var en självklar del av deras barndom.

Det var mycket cykling på skogsvägarna och bad i sjöarna i området. Idag är promenader och att bara att vara utomhus fortfarande en stor del av våra privata liv, men också viktiga för humorgruppen då omständigheterna gjort det svårare för oss att producera inomhus.

Friluftsliv stärker barns hälsa

Forskning visar att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. De allra flesta unga i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får de en chans att vistas i naturen på samma villkor.

Barn rör sig i allmänhet mindre och med pandemin stannar allt fler hemma, säger Annika Ismarker. Vi vill påminna att vår natur finns där och med ett tryggt livsrum för lek, äventyr, lugna stunder och motion.

För mer information:

Annika Ismarker, Projektledare Friluftslivets år 2021
E-post: annika.ismarker@svensktfriluftsliv.se, Mobil: 0708-57 57 29

Webbplats: www.luftenarfri.nu

Luften är fri – Friluftslivets år

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet vill nå de grupper av som idag inte vistas i svensk natur i den utsträckning som de skulle kunna. En av de viktigaste är ungdomar på mellanstadiet.

IJustWantToBeCool

Gruppen grundades 2011 av bröderna Victor och Emil Beer och deras kusin Joel Adolphson. Idag är de Sveriges största humorgrupp på YouTube med 1,627,000 prenumeranter och över 10 miljoner visningar i månaden. IJWTBC har även gjort program för SVT och TV4 och varit sommarpratare i P1.

Pressbilder