Skip to main content
Laddar Aktiviteter

« Alla Aktiviteter

  • Detta aktivitet har redan ägt rum.

Tankesmedjan för friluftsliv 2021

7 september kl 09:00 - 8 september kl 16:30

Den 7-8 september ordnar Naturvårdsverket Tankesmedjan för friluftsliv.

Friluftslivet i Sverige har nog inte varit viktigare än nu. Under de senaste åren har vi sett ett stort ökande intresse för friluftslivet och för naturen. Besökarna är många och naturen används som mötesplats, för aktiviteter och för återhämtning. Glädjande på många sätt! Inte sant?

Men vi har också på vissa platser fått se baksidan av guldmyntet; trängsel och nedskräpning i den tätortsnära naturen, på vissa platser i skogen, på vattnet, på fjället och på parkeringarna. Fler olika typer av friluftsliv som ska samsas i naturen och nya utmaningar för markägare och de som tar hand om landskapen för friluftslivet.

För att kunna tillvarata den positiva sidan och kunna fortsätta vara många i naturen behöver vi ta tag i utmaningarna nu!

Låt oss samarbeta!

Vi behöver hitta vägarna framåt. På årets Tankesmedja för friluftsliv kommer vi därför arbeta med konkreta fall som rymmer de utmaningar som vi sett att det ökade besökstrycket i naturen har bidragit till och som vi ser att vi gemensamt behöver lösa  De olika fallen som vi kommer arbeta med har kommit in från olika platser runtom i Sverige; i den tätortsnära naturen, i skogen, på och vid vatten och i fjällen. Fallen är valda för att de innehåller utmaningar som vi ser på många ställen i landet och den kunskap vi jobbar fram kommer göras öppet tillgänglig efter tankesmedjan. Utmaningarna finns på luftenarfri.nu/tankesmedjan-utmaningar.

Du kan delta på olika sätt

När vi arbetar med de olika fallen kan du delta på olika sätt. Vi rekomenderar varmt att du läser beskrivningarna av fallen och funderar om det är på något särskilt ställe din kompetens och erfarnhet behövs.

1. Kunskap och erfarenhet
Du kan välja att bidra aktivt med din kunskap och erfarenhet i arbetet med en viss utmaning under båda dagarna. Titta på vilken utmaning som du vill vara med och arbete med och anmäl dig. Utmaningarna presenteras 5 juli här och även på Friluftslivets år hemsida luftenarfri.nu. Tveka inte att anmäla dig om du känner att din kunskap och erfarenhet är värdefull – du kanske är expert eller du kanske känner platsen väl. För att nå framgång behöver ha många olika perspektiv på dessa utmaningar. Platserna för att delta på det här sättet är begränsade, så tveka inte utan slå till om du känner att här kan du göra nytta för att vi ska kunna fortsätta vara många i naturen.

2. Lyssna och lära – hoppa mellan utmaningar
Du kan också välja att hoppa runt mellan de olika utmaningarna. Väljer du den här typen av deltagande blir du inbjuden att arbeta med olika frågor och delta i samtal. Du kan också välja en passivt lyssnande roll.

Klicka här för att komma till mer information, program och anmälan

Välkommen!
/Naturvårdsverket

Foto: Mattias Roos / Kristianstads kommun (CC BY-NC)

Detaljer

Börjar:
7 september kl 09:00
Slutar:
8 september kl 16:30
Aktivitet Kategori:
View Aktivitet Website

Arrangör

Naturvårdsverkets tankesmedja
E-post:
anna.emmelin@naturvardsverket.se
View Arrangör Website

Annan

Utrustning
Ta med egen (se aktivitetsbeskrivning)

Plats

Digitalt
Online
Online, 83121
+ Google Map