Skip to main content
Laddar Aktiviteter

« Alla Aktiviteter

  • Detta aktivitet har redan ägt rum.

PINK fjälltur #jagharaldrig

7 september, 2021 kl 08:00 - 10 september, 2021 kl 21:00

Gratis

Tjejvandring med tält tillsammans med Friluftsfrämjandet PINK – friluftsliv inspirerat av kvinnliga äventyrare

PINK fjälltur #ljagharaldrig riktar sig till dig som aldrig vandrat i fjällen och eller saknar egen friluftsutrustning.

PiNK vill bidra till att tillgängliggöra fjället för fler nya/oerfarna genom ledarledda turer, tillgänglig/sponsrad transport och möjlighet att låna ustningen* (ryggsäck, tält, sovsäck, liggunderlag, friluftskök). För att låna utrustning till denna fjälltur skicka din bokning efter anmälan till pink@friluftsframjandet.se

Turen genomförs av Friluftsfrämjandet Tyresö inom projekt #luftenärfri med stöd från Svenskt Friluftsliv.
Platserna fördelas efter sistaanmälningsdatum och går i första till dem som inte tidigare deltagit på PINK #sovaute turer.

Följ med Friluftsfrämjandet PINK på en magisk fjällvandring i lugnt tempo i Lunndörrspasset via Tossåsen. Lundörrspasset är en U- formad dalgång med branta fjällsidor som bjuder på en storslagen natur i Lunndörrsfjällen på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen. Möjligheten att uppleva tystnad, självsamhet och lugn och ro här är mycket stor då det inte brukar vara så många vandrare i denna delen av Jämtlandsfjällen.

Svårighetsgrad krävande
Denna tur riiktar sig till dig med vana av vandring i lugnt tempo i kuperad terräng med din egen utrustning på ryggen – kanske i skogen eller i backen hemmavid – och som har erfarenhet från övernattning i tält. Du behöver inte ha vana av fjällmiljö men du behöver ha (eller hyra) vandringskängor och kläder som funkar för en höstfjälltur. Se tips om utrustning och kläder här:
https://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/din-friluftsutrustning-pa-fjallen/

Krav
Du behöver klara av att gå med ca 15 kg i ryggsäcken ca 6-10 km per dag motsvarande ca 3- 5 timmar per dag. Sträckorna är referens för att beskriva hur ansträngande vandringen kan vara och betyder inte att vi alltid vandrar dessa sträckor.

Rutt
Vandringen utgår från Tossåsen. Efter ca 3 km vandring är vi uppe på fjället och framme vid Västerån. Såhär uppe på fjället är utsikten imponerande. Kanske kan vi bada och sola på klipporna om vädret tillåter och sedan slå läger för natten. Till vindskyddet i passet är det en sträcka på ungefär 9 km. Lunndörrstjärnarna med sitt klara vatten ligger längs leden. Nära eller en bit bort från vindskyddet gör vi läger för natten. Morgonen därpå går vi söderut ca 2 km och stannar till vid det svarta järnkorset med bokstäverna K och T. Det är uppsatt av Kvinnliga Missions Arbetare, till minne av samekvinnan Kristina Torkelsdotter och hennes dotter Brita Maria som omkom i snöstormen, april 1895.
Efter ytterligare ca 6 kim vandring slår vi läger för natten och morgonen därpå vandrar vi ca 2 km tillbaka mot Tossåsen.

Tisdag 7/9
Gemensam uppresa i bil kl 08.00 från Haninge (Stockholms län) till Tossåsen. Vandring ca 3 km.

Onsdag 8/9
Vandring ca 9 km.

Torsdag 9/9
Vandring ca 9 km

Fredag 10/9
Vandring ca 2 km. Framme Tossåsen ca kl 10.00 för hemresa till Haninge framme ca 20.00

Detta är en grundplanering och vi garanterar inte att den följs efterson omständigheterna i fjällen många gånger kräver justerad planering för att vandringen ska bli en trygg och trevlig upplevelse.

Friluftsfrämjandets fjällvandringar planeras för att vara roliga, trygga och lärorika. Vandringen går mest längs led men även utanför led i delvis i krävande terräng dock ej på glaciär eller i terräng som kräver klättring. Gruppen genomför hela vandringen tillsammans, utifrån ledarnas planering och beslut.

Säkerhet.
Vi lägger stor vikt vid planering och säkerhet. Våra aktiviteter vilar på säkerhetsplan som sammanställs inför varje tur. Under turen är det vädret, deltagarnas och gruppens status och slutligen certifierad fjälledares bedömning som avgör om vi kan genomföra turen enligt plan. Ledarna har utbildning i Första hjälpen och akut omhändertagande. På turen ingår gemensam säkerhetsutrustning bland annat omfattande första hjälpen-kit, nödsändare PLB, GPS satellituppkoppling för kommunikation via sms och inhämtande av väderprognoser.

Utrustning och Mat
Ta med Utrustning och Mat (frukost, lunch och energitillskott) för fjällturen samt mat för resorna (vi kommer ha lunchstopp längs vägen på bensinmack, så möjlighet att köpa något på plats att äta till dessa två luncher finns). Tips på mat kommer att skickas till deltagarna i samband med anmälan. Utrustningslista/förslag på utrustning/ vid informationsträffen och eller maila till
pink@friluftsframjandet.se

Bokning av låneutrustning* (se ingressen)
mailas inom 48 h efter anmälan till pink@friluftsframjandet.se

Covid-19
Anpassningar med anledning av Covid-19. Vi följer gällande riktlinjer avseende Covid-19. Mer information hittar du här https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19/

Bokning och köplatser
Är det fullbokat – då kan det vara lönt att köa. Platserna fördelas efter sistaanmälningsdatum och går i första till dem som inte tidigare deltagit på PINK #sovaute äventyr. Boka/köa via Friluftsfrämjandets hemsida eller maila dim intresseanmälan till pink@friluftsframjandet.se

Betalning mfl villkor
Din anmälan är bindande. Ingen återbetalning vid ev avbokning. Turen genomförs vid minimum fyra deltagare. I händelse av färre än fyra bokningar kommer vi ställa in fjälluren och återbetala hela anmälningsavgiften.

Priset inkluderar:
Adm avgift
Resa (Haninge Europcar – Tossåsen – Haninge Europcar)
Cert Fjälledare
Gemensam säkerhetsutrustning
Ev låneutrustning*
Friluftsfrämjandets gruppförsäkring (se information på Friluftsfrämjandets hemsida).

Priset inkluderar INTE:
Måltider
Avbeställningsskydd/ev Extrakostnader

Resa på egen hand?
Transport t&r Haninge – Tossåsen ingår i medlemspriset. Vill du resa på egen hand istället? Mer information och boka här:
https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall—sommar/pink-fjalltur-jagharaldrig-utan-resa2/

Informationsträff
Datum för informationsträff är preliminärt den 29/8 kl 18.30 för gruppen. Kan vid behov ske individuellt på annan tid som funkar.

Välkommen!

Detaljer

Börjar:
7 september, 2021 kl 08:00
Slutar:
10 september, 2021 kl 21:00
Pris:
Gratis
Aktivitet Kategorier:
, ,
View Aktivitet Website

Arrangör

Friluftsfrämjandet PINK
E-post:
pink@friluftsframjandet.se
View Arrangör Website

Annan

Svårighetsgrad
Svår
Utrustning
Finns att låna

Plats

Jämtlandsfjällen
Se länk
Se länk,
+ Google Map